018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Crkveni velikodostojnici stigli u Niš (VIDEO)

Crkveni velikodostojnici iz cele Evrope, na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, stigli su večeras u Niš. Za njih je priređen doček u niškom Sabornom hramu kome je prisustvovao veliki broj građana. Ovim je, prema rečima gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića, sve spremno za centralnu proslavu obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta koja je zakazana za sutra u 9 sati na platou crkve Sv. Cara Konstantina i carice Jelene.

Grad Niš je ovog vikenda centar hrišćanskog sveta. Veliki broj građana ispred sabornog hrama dočekao je crkvenu povorku koju su predvodili vaseljenski patrijarh Vartolomej i patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej. Liturgiju će voditi patrijarh Vartolomej, a sasluživaće mu poglavari i predstavnici pomesnih pravoslavnih crkava. Da je reč o zaista važnom istorijskom događaju govori i činjenica da su poslednji put pravoslavni patrijarsi zajedničku liturgiju držali u Carigradu 1913. godine. Gradonačelnik Niša prof. Dr Zoran Perišić ističe da mu je velika čast što je na tom mestu u ovako značajnom momentu za Niš. On ističe da su se Nišlije pokazale kao dobri domaćini i da imaju mnogo razloga da budu ponosni.

Kada je reč o centralnoj proslavi, Perišić kaže da je sve spremno i da se posebno vodilo računa o bezbednosti. On veruje da će iz Niša biti poslata najlepša slika verske tolerancije, što i jeste u duhu Milanskog edikta.

U Niš je večeras stigao i ruski patrijarh Kiril, a većina gostiju, kako je najavljeno, trebalo bi da stigne tokom večeri. Pored pravoslavnih velikodostojnika, očekuje se i dolazak delagacije iz Vatikana, predstavnika protestantskih crkava, kao i drugih hrišćanskih organizacija i udruženja iz Evrope. Osim toga, centralnoj proslavi trebalo bi da prisustvuju i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, članovi Vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Povezane vesti