018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Čokolada i vino štite kožu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Sunce je zdravo, ali ne treba ga ni olako shvatiti – poručuju lekari u danima kada su temperature visoke. Najbolje je izbeći šetnje između 10 i 17 sati, a šešir i zaštitne kreme morale bi da budu uslov bez kog se ne može. Posebnu pažnju treba da obrate oni koji do preplanulosti žele da dođu višesatnim “prženjem” na suncu, i to čine vrlo neoprezno.

Preporuke lekara uvek su iste – koža kao najveći ljudski organ trpi ako je nezaštićena, a izložena jakom suncu. Osobe sa svetlijom kožom trebalo bi da nanose kreme sa jačim zaštitinim faktorom, što se odnosi i na decu. Uglavnom se nanošenje kreme vezuje za odlazak na more ili bazen, ali ništa manje nije opasno za kožu i ako u najtoplijem delu dana odemo do pijace nezaštićeni.

Lekari ponavljaju da se od Sunca ne treba kriti, ali da ne treba ići ni u drugi ekstrem. Jako je važno pravilno nanositi kremu – pola sata pre izlaska na sunce, i obnavljati slojeve kreme u toku dana.

Solarijumi nisu adekvatna priprema za sunce, pa i to treba izbegavati. Poslednjih decenija preplanulost je postala popularna, pogotovo kod mlađih devojaka, a tu može biti i zamka. Godinama unazad naučnici upozoravaju na sve štetnije delovanje UV zraka na zdravlje, pa sunčanje nezaštićene kože povećava rizik od nastanka opekotina i raka kože.

Osim zaštitnih preparata, i načinom ishrane možemo povećati zaštitu kože od UV zračenja – a namirnice koje će nam u tome pomoći su na primer crna čokolada, reckava zelena salata, grožđe, zeleni čaj, čak i vino.

 

 

 

Povezane vesti