018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Članicama ANEM iz državne kase 9,7 miliona dinara (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Zloupotrebe u dodeli para za projektno finansiranje medija i dalje je jedna od tema koja zaokuplja veliku pažnju javnosti. Način zloupotrebe je u svim sliučajevima isti – oni koji odlučuju o novcu daju ga svojim ili medijima koji su im bliski.
Medijske firme, članice anema, čiji je osnivač veran matić, od ministrastva kulturtre gde je državni sekretar Saša Mirković, inače nekadašnji direktor Anema, dobile su za 14 projekata 9,7 miliona dinara. Pri tome je Veran Matić bio i član komisije koja je odlučivala kome će državne pare ići. Ministarstvo je skoro milion dinara dodelilo radiu Bum 93 čiji je vlasnik ujedno i predsednik asocijacije nezavisnih elektronskih medija ANEM.
Isti Tadić je i član komisije koja je televiziji b 92 dodelila 3,9 miliona za serijal o filantropiji. Kako prenosi beogradslka štampa, anemovci su tako napravili svojevrsnu vrtešku u kojoj sami čine komisije koje opet svojim medijima dodeljuju državne pare, odnosno pare iz budžeta koji pune svi građani Srbije.
Svi oni koje je novac iz budžeta interesno povezao brane novi zakon o medijima i ovakav način tzv. projektnog finansiranja koji je i dokazani izvor korupcije. Među članovima komisija koje sredstva odobravaju su, pored anema, UNS, NUNS, i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Treba podsetiti da je uslov za članstvo u komisijama bila reprezentativnost, odnosno brojnost udruženja. Kada se ispostavilo da je najbrojniji Sindikat novinara Srbije, koji se protivio novim medijskim zakonima, onda je morao da se pronađe dodatni uslov koji ovo udruženje ni bi ispunjavalo. On je pronađen u dopunskoj odredbi da udruženje mora da postoji najmanje 3 godine kako bi moglo da učestvuje u radu komisija. Na taj način SINOS, kao najmasovnije ali najmlađe udruženje, je diskvalifikovano iz učešća u radu komisija a novac je nesmetano mogao da se deli samo među članicama medijske koalicije, čiju politiku, po sopstvenom priznanju i sprovodi ministarstvo kulture i informisanja.