018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cipras: Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

Od:
Komentari: isključeni

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.
„Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke“, rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi „Dimotika“ u Atini.
Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima „Oxi, oxi“ (ne,ne).
Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.
U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.
Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.
Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.
Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.
Na referendumu pitanje glasi „Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga“.
Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.
Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao „ultimatumom“ i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o „velikodušnoj ponudi“.

Tanjug 05 Jul 2015 10:35
AP Foto/Spyros Tsakiris