018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cipras: Čekaćemo da kreditori postanu realistični

Od:
Komentari: isključeni

ATINA – Atina će strpljivo čekati dok njeni kreditori ne postanu realistični, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, dan nakon neuspešno okončanih pregovora u Briselu, koji su podstakli strahovanja od bankrota Grčke i njenog izlaska iz evrozone.
Cipras je naveo da politički oportunizam tera kreditore da vrše pritisak na Atinu da snizi penzije, prenosi agencija Frans pres.
Neimenovani zvaničnik grčke vlade je izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti zahteve kreditora koji se odnose na smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.
Ističući da je Grčka učinila brojne ustupke od početka pregovora s kreditorima, Cipras je naveo da neki vide kao slabost iskrenu želju Atine da pronađe rešenje i premosti razlike sa kreditorima.
Pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda okončani su u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje „značajne razlike“ u stavovima dve strane.
Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se ovonedeljni sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu smatra poslednjom šansom za postizanje dogovora u vezi sa grčkim reformama.
Glavni grčki indeks akcija pao je više od šest odsto jutros po otvaranju atinske berze.

Tanjug 15 Jun 2015 10:40
Foto AP/ Thanasis Stavrakis