018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cilj – manje nastradalih i podizanje svesti učesnika u saobraćaju (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Manje poginulih i povređenih, kao i podizanje svesti svih učesnika u saobraćaju osnovni su ciljevi republičke Agencije za bezbednost saobraćaja. Od 2016. godine biće uspostavljen zaštitni sistem bezbednosti, u saradnji sa lokalnim savezima za bezbednost saobraćaja.
Zakon o bezbednosti sabraćaja iz 2009. godine predvideo je formiranje lokalnih saveta bezbednosti saobraćaja. Reč je o obavezi lokalnih samouprava da formiraju svoje savete koji će inicirati i pratiti aktivnosti u ovoj oblasti i donositi program rada.
Po važećem zakonu jedna trećina novca prikupljenog od naplate novčanih kazni za saobraćajne prekršaje pripada lokalnoj samoupravi.
Novac iz ovog fonda biće strogo namenski upotrebljen i to za unapređenje bezbednosti saobraćaja i smanjenje broja poginulih. Dosadašnja saradnja i koordinacija aktivnosti između Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnih saveta nije bila na zadovoljavajućem nivou kaže v.d. direktora agencije Milan Božovic.
Stoga se već od naredne subote planiraju redovni sastanci predstavnika lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja sa Republičkom agencijom. Cilj ove saradnje jeste prenošenje znanja i iskustava na lokane savete i uspostavljanje zaštitnog sistema bezbednosti saobraćaja na celoj teritoriji Srbije.
U 2015. godini u Agenciji za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim savetima bezbednosti saobraćaja planiraju da deo novca prikupljenog od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje bude upotrebljen za poboljšavanje infrastrukture i to u zonama tzv. usporenog saobraćaja, u centru grada i ispred osnovnih škola.

Povezane vesti