018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cilj je sistemska podrška osobama sa poteškoćama (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Osobe sa intelektualnim teškoćama moći će lakše da deluju samostalno zahvaljujući projektu koji sprovodi Udruženje za osobe sa Daunovim sindromom Niš u saradnji sa Asocijacijom za promovisanje inkluzije Srbije.
Ovim projektom je, kažu, prvi put obezbeđena sistemska podrška osoba sa teškoćama da govore u svoje ime o problemima koji utiču na njihov život.
Osobe sa intelektualnim teškoćama prošle su treninge kako bi lakše govorile u svoje ime i o problemima sa kojima se svakodnevno susreću. Oni su radili sa asistentima, učestvovali u radionicama i uvežbavali nastup. Sve ovo u okviru projekta „Kroz samozastupanje do punije realizacije prava osoba sa invaliditetom u Srbiji“, koji traje od oktobra do maja.
Projekat ima za cilj da obezbedi sistemsku podršku osoba sa poteškoćama u samopredstavljanju i osnaži kapacitete njihovih udruženja, kako bi mogli da utiču na kreiranje lokalne i nacionalne politike inkluzije.
Udruženja osoba sa intelektuelnim teškoćama imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali im je, kažu, neophodna konstantna podrška.
Niško udruženje osoba sa Daunovim sindromom ima 150 članova, a ovaj projekat se, osim u Nišu, sprovodi u Jagodini, Novom Sadu, Pančevu i Beogradu.