018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Četiri poslaničke grupe traže sednicu o štrajku u prosveti

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Četiri poslaničke grupe u Skupštini Srbije predale su predsednici parlamenta Maji Gojković zatev da sazove sednicu sa aktuelnom temom o štrajku u prosveti, na koju će pozvati ministre u vladi i predstavnike sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti.
Kako je u pisanoj izjavi navela poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, zahtev su podnele poslaničke grupe Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, SDA Sandžaka – PDP i Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije.
Jerkov je rekla da je inicijativa da se takva sednica zatraži poslata svim poslaničkim grupama i da je nejasno zbog čega ostale poslaničke grupe ne žele da se u skupštini razgovara o tako važnom problemu koji traje od novembra prošle godine.
„Posebno nakon zabrinjavajućih izjava ministra o mogućim otkazima za nastavnike kojima su plate i pre umanjenja bile ispod republičkog proseka“, navela je Jerkov.
Ona je ocenila da je dužnost svakog narodnog poslanika da pred prosvetarima pita ministra kako je moguće da su zaposleni u Železari važniji od zaposlenih u školama i da se njima čak i za deset odsto povećaju plate, a da se MMF ne buni.
„Kako je moguće da plata vozača u nekom javnom preduzeću bude veća od plate nastavnika u srednjoj školi“, navela je Jerkov i dodala da je obaveza poslanika da kažu ministru da je tužna zemlja u kojoj ima 10.000 učitelja viška.
Ona je ocenila da je jedini višak u prosveti nesposobni ministar koji je propustio da reaguje svaki put kada je morao da reaguje da bi radio svoj posao i izborio se za dostojanstven život ljudi koje treba da zastupa.
Prema Poslovniku o radu parlamenta, predsednik skupštine, na predlog poslaničke grupe, najmanje jedanput u toku meseca određuje dan kada će pojedini ministri u vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa nekom aktuelnom temom.
Tanjug 23.03.2015 13:36
Foto Tanjug/Z.Žestić, ilustracija