018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

CESID: Bez ozbiljnijih propusta na izborima (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Krađe ni ozbiljnijih propusta na ovim izborima nije bilo, ali je još dosta pomaka potrebno učiniti na polju finansiranja stranaka i kontrole medija, kako bi se moglo govoriti o fer i korektnoj predizbornoj kampanji, ocenili su predstavnici CESID-a danas u Nišu.

Oni su u Medija centru održali zajedničku konferenciju za novinare sa predstavnicima Biroa za društvena istraživanja, odakle su poručili da je glasačima bio dostupan širok obim informacija o učesnicima u izbornoj trci, ali i nedovoljno analitičkog izveštavanja.

Ovogodišnje izbore nisu obeležili ozbiljniji propusti, a kampanja je bila dominantno promotivna, visše nego za parlamentarne izbore 2012. godine, čemu je, kako pojašnjavaju iz Biroa za društvena istraživanja, postojanje fenomena “partijskih“ kamera, odnosno onih koje angažuju same stranke. Televizije su često zamagljivale granicu između aktivnosti javnih funkcionera i njihovih predizbornih aktivnosti, čime indirektno doprinose partijama cčiji su predstavnici, i emitovanje istih priloga na različitim TV stanicama je zamerka u analizi Biroa.

Najviše novca u kampanji stranke se trošilo na TV kampanju i bilborde. Kampanja je bila intenzivna, trajala je suštinski oko 4 sedmice, a potrošeno je oko devet miliona evra, navode u CESID-u.

Plaćeno oglašavanje u kampanjama ne treba ukinuti, već kontrolisati i sankcionisati kršenja. Pritom su, kako navode, plaćeni termini bili u korektnoj meri. U CESID-u podsećaju da je SNS potrosila oko četiri miliona evra za oglašavanje, SPS i koalicija oko milion i po, a okvirno toliko i DS i NDS.

Povezane vesti