018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cerjanska pećina – veliki turistički potencijal

Komentari: isključeni

U cilju daljeg istraživanja Cerjanske pećine nastavlja se saradnja gradske opštine Pantelej i internacionalne speleoronilačke ekspedicije „Cave Base Exploration“ koja je danas promovisana na međunarodnom sajmu turizma u Nišu.

Ta istraživanja doprineće tome, kažu čelnici opštine, da Cerjanska pećina postane značajan turistički lokalitet, ne samo ovog dela zemlje, već i čitavog Balkana.

Saradnja sa speleoronilačkom organizacijom uspostavljena je 2011. godine i od tada je postignut značajan napredak u istraživanju Cerjanske pećine.

Nova saznanja od velikog su značaja za opštinu Pantelej, kaže predsednik Srđan Savić, kako bi ova pećina postala važna tačka na turističkoj mapi ovog dela Evrope koja će privlačiti i izletnike, ali i ljubitelje ekstremnih sportova. Ipak, kako bi se sve to ostvarilo, potrebno je najpre urediti put do ovog lokaliteta, dodaje Savić.

- Nakon uređenja puta, pećina će postati dostupnija turistima. Međutim, cilj je da se njen izgled bitno ne promeni, što bi je učinilo jedinstvenom na Balkanu – kaže Srđan Savić.

Turistički potencijal koji Cerjanska pećina ima sličan je onom koji imaju slične pećine u Francuskoj i Švajcarskoj gde se za ulaz čeka i po nekoliko meseci. Zbog toga je veoma važno da se nastavi sa istraživanjem i uređenjem ovog lokaliteta od koga će korist, zasigurno, imati čitava zemlja, ističe Savić.

Povezane vesti