018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cerjanska pećina – veliki turistički potencijal Niša (VIDEO)

Komentari: isključeni

Povodom svetskog dana turizma, zajedno sa speleolozima ekipa Niške televizije obišla je deo podzemnih hodnika Cerjanske pećine. Inače, više od trećine hodnika potpuno je prohodno i obezbeđeno, i to je ono na čemu će se, kada je reč o adrenalinskim sportovima, bazirati promocija turističkih potencijala Niša.

Temperatura vazduha i vode u Cerjanskoj pećini, bez obzira na spoljne vremenske uslove, uvek je konstantna, i iznosi 12 stepeni, i u delu tunela koji su istraženi do sada, vazduh je potpuno isti kao i na površini. To, ali i činjenica da je u Cerjanki sve ostalo netaknuto i da ljudska ruka do sada ništa nije menjala, jeste ono što privlači mnoge istraživače da je posete, tvrde stručnjaci koji se godinama bave proučavanjem ovih podzemnih tunela i dvorana.

Oni koji se bave organizovanjem adrenalinskih tura u Nišu ističu da je Cerjanska propast, kako je u narodu zovu, ogroman potencijal za razvoj turizma i biznisa.

U gradskoj opštini Pantelej, koja je povodom svetskog dana turizma u saradnji sa niškom turističkom organizacijom organizovala ovu promotivnu turu, tvrde da će se truditi da pećina, bar onaj istraženi deo, ostane netaknut, kako bi za istinske ljubitelje prirode bio zanimljiviji, a da će se oni truditi da maksimalno srede okolinu i privuku posetioce.

Propozicije za obilazak pećine su jasne, bez vodiča speleologa, ali i bez zaštitne opreme ulazak nije moguć. Zakazivanje tura za istraživače je obavezno, ali za sada obilasci još neće biti uvršteni u turističku ponudu.

Povezane vesti