018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cerjanska pećina – speleološki biser u okolini Niša

Od:
Komentari: isključeni

Istraživanje Cerjanske pećine se nastavlja. Dvojica istraživača niškog Zavoda za zaštitu prirode, sa celokupnom opremom za istraživanje i preživljavanje nalaze se već tri dana i noći pod zemljom, u cilju pronalaženja krajnjih granica ovog speleološkog bisera u okolini Niša. U nedelju ujutru, kolege iz Zavoda i speleo vodič pomogli su im da unesu opremu i naprave improvizovani kamp gde će spavati i istraživati, a po dogovoru, danas se ista ekipa vraća po njih, kako bi im pomogla prilikom izlaska. Ekipa Niške televizije bila je na licu mesta da to i zabeleži.

Kamp u kome se nalazi sva oprema i gde su istzraživači postavili busiju odakle su išli u izviđanje nalazi se na 4500 metara od ulaza u pećinu. Sada, kao i prilikom ulaska njihove kolege kreću u pomoć za izvlačenje celokupne opreme, a nekima je ovo prvi ulazak.

Temperatura vazduha i vode u Cerjanskoj pećini, bez obzira na spoljne vremenske uslove, uvek je konstantna, i iznosi 12 stepeni, i u delu tunela koji su istraženi do sada, vazduh je potpuno isti kao i na površini. To, ali i činjenica da je u Cerjanki sve ostalo netaknuto i da ljudska ruka do sada ništa nije menjala, jeste ono što privlači mnoge istraživače da je posete, tvrde stručnjaci koji se godinama bave proučavanjem ovih podzemnih tunela i dvorana.