018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Cerjanka već naredne godine dostupna turistima (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Speleološki biser u Srbiji, kako mnogi stručnjaci nazivaju Cerjansku pećinu, već naredne sezone trebalo bi da bude dostupna za sve zainteresovane turiste koji žele da je posete, kažu u GO Pantelej. Deonica puta koja je ostala neasfaltirana biće završena i to preko projekta prekoranične saradnje sa Bugarskom, a dodaju i da je u planu da i prvih sto metara od ulaza u Cerjanku bude prilagođeno svima koji žele da vide bar mali deo podzemnih hodnika.

Cerjanska pećina u okolini Niša, prema poslednjem itraživanju niških speleologa i njihovih saradnika, i zvanično je jedna od najdužih u ovom delu Balkana. Do samo pre nekoliko godina, gotovo je bilo nemoguće običnim vozilom stići do pećine, a u nju su ulazili samo istraživači. U cilju iskorišćavanja turističkih potencijala koje nudi, u 2013.godini asfaltirana je velika deonica puta od sela Cerje prema ulazu u jamu, a prema najvama čelnika GO Pantelej, do marta put će biti potpuno spreman.

Osim što će naredne turističke sezone svi zainteresovani moći lakše da stignu do pećine, u planu je da i za sve one avanturističkog duha, bude omogućeno razgledanje prvih 100 metara.

Početkom novembra istraživači niškog Zavoda za zaštitu prirode portvrdili su dužinu pećine od 6025 metara, i tom prilikom otkrili da postoje i neotkriveni hodnici koji tek treba da budu istraženi.

Povezane vesti