018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Čepurin: „Centar je primer dobre saradnje između dve države“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Srpsko-ruski humanitarni centar dopremio je dva vatrogasna vozila na daljinsko upravljanje koja služe za gašenje hemijskih požara. Jedno će biti stacionirano u Nišu a drugo u Beogradu, rečeno je povodom predstavljanja rezultata Centra u 2014-oj.
Priroritet rada srpsko – ruskog centra sledeće godine biće uspostavljanje još boljih preventivnih operativnih procedura u vanrednim situacijama kako bi se smanjio rizik od priordnih i industrjskih katastrofa.

U Srpsko rusko humanitarnim centru u Nišu koji se prostire na oko hiljadu metara kvadratnih nalaze se generatori, šatori, hidraulični alati za hitne intervencije, gumeni čamci, ronilačka odela, interventa vozila.
Stigla je i nova oprema. Beogradskom Vatrogasnom bataljonu predat je daljinski upravljač specijalnog vatrogasnog robota koji čuva ljudske živote i radi na hemijski ugoroženim kompleksima. Sve ovo ukazuje da niški Centra od svog osnivanja 2012-te predstavlja značajnu pomoć u vanrednim situacijama u Srbiji i u zemljama regiona, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na predstavljanju rezultata Centra u ovoj godini. On je podsetio da su ruski spasioci tokom ovogodišnjih poplava spasili više od 2.000 ljudi u Obrenovcu među kojima je bilo 400 dece.
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je Centar otvorenog karaktera i da svako koga to interesuje može da dođe i sazna sve o njemu.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je saradnja sa ruskim kolegama na terenu bila izuzetno dobra i ukazao na veliki značaj dva savremena vatrogasna robota.
Srpski i ruski spasioci, vatrogasci i demineri i dalje će brinuti da Niš i region budu bezbedi, istakao je gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić.
Sveukupni doprinos Rusije Centru tokom 2008 do 2017 godine iznositi 102 miliona dolara.