018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Centri za zaštitu mentalnog zdravlja u svim opštinama (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Deinstitucionalizacija psihijatrijskih klinika i povratak pacijenata porodicama i društvu, suština je projekta koji Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ sprovodi sa italijanskim partnerom.

Cilj projekta je otvaranje centara za zastitu mentalnog zdravlja u svim gradskim opštinama, gde bi pacijenti boravili tokom dana, primali terapiju, a uveče se vraćali svojim porodicama.

Delegacija lekara iz italijanskog grada Trenta iz pokrajine Trentino, posle nedavne posete gradu Nišu i Specijalnoj bolnici u Gornjoj Toponici, rešeni su da podrže nastavak Projekta deinstitucionalizacije velikih Psihijatrijskih klinika.

Reč je o projektru otvaranja Dnevnih Centara za zaštitu mentalnog zdravlja u svim opštinama, zasada u Nišu postoji samo jedan takav centar u GO Medijani.

Tokom 2012. i 2013. godine u okviru ovog Projekta bilo je čak pet poseta lekara i pacijenata Specijalne bolnice Gornja Toponica.

Velike psihijatrijske klinike su zapravo azilarne bolnice, čija namena nije samo boravak i lečenje psihijatrijskih bolesnika, već i njihovo sklanjanje iz porodica i sredine iz koje potiču. Projekat deinstitucionalizacije velikih psihijatrijskih klinika zagovara proces inkluzije i ponovnog vraćanja pacijenata njihovim porodicama. U međuvremenu i farmaceutska industrija je dala veliki doprinos tom procesu, jer su se pojavili vrlo kvalitetni lekovi koji se uzimaju na 15 ili čak na mesec dana. Takva hemoterapija omogucava lečenje psihijatrijskih bolesnika u dnevnim bolnicama i opštinskim Centrima za mentalno zdravlje, ističe Albina Stanojević, direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“.

Povezane vesti