018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Centralizovane javne nabavke problem za državne apoteke (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Centralizovane javne nabavke lekova će dovesti državne apoteke u neravnopravan položaj u odnosu na privatne, jer će biti lošije snabdevene, rekla je direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov.

Ono što će dodatno ugroziti apoteke u Srbiji, zbog pojeftinjenja lekova koji su na listi Fonda za zdravstveno osiguranje, su marže od 12 odsto na lekove, ali i mala suma novca koju dobijaju po receptu.

Državne apoteke neće moći da rade uz privatne kada se centralizuju javne nabavke lekova. Kako su one spore, često će biti nestašica, pa će se građani snabdevati kod privatnika, kaže direktorka Farmaceutkse komore Srbije Svetlana Stojkov.

Kada lekovi sa liste Fonda budu pojeftinili apoteke će imati dodatni problem jer marže ostaju na 12 odsto. Partitet po receptu iznosi 10, 45 dinara. Ovako male sume novca ne mogu da obezbede rad apoteka. Predlog Privredne komore je da paritet po receptu u zavisnosti od lekova bude od 0,3 do 0, 7 evra, što bi bilo podnošljivo, dodaju u Farmaceutskoj komori.

Iz Farmaceutske komore Srbije zahtevaju razgovor sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, kako bi mu ukazali na probleme sa kojima se susreću ove zdravstvene ustanove.

Povezane vesti