018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Centar za dementne do kraja godine (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Do kraja godine u okviru niškog smeštaja za stara lica izgradiće se Centar za dementne osobe, zahvaljujući sredstvima Grada Niša i američke ambasade, najavila je direktorka Gerontološkog centra Mirjana Stamenković. Kako je istakla, ova nova usluga rasteretiće postojeće kapacitete, ali da će u prihvatnoj stanici i prihvatilištu uvek biti mesta za one koji žele da se sklone sa hladnoće i ulice.

U staračkom domu u Nišu trenutno boravi oko 270 korisnika o kojima brine oko stotinu medcisinkih sestara. Mesta u Geronotološkom još ima, ali ne i dovoljno usko specijalizovanih usluga. To bi u 2014. trebalo da se promeni, kaže za NTV direktorka Mirjana Stamenković.

Stamenković podseća da u okviru staračkog doma već 20 godina postoji prihvatna stanica, kao i prihvatilište za smeštaj najmanje šest socijalno ugroženih lica.

Prema poslednjim podacima popisa stanovnika u Srbiji živi oko million i trista hiljada starijih od 65 godina. Statistika pokazuje i da je svakoj četvrtoj staroj osobi potrebna pomoć u spremanju hrane, a svakoj sedmoj u održavanju higijene.

 

 

 

Povezane vesti