018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Čari opere u Narodnom pozorištu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Nakon uspešnog izvođenja i rasprodate opere „Madam Baterflaj“ prošlog meseca, opera Narodnog pozorišta iz Beograda predstavila se delom „Don Paskvale“ na sceni niškog teatra. Ova komična opera delo je italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija i jedna je od najčešće izvođenih operskih predstava, za koju uvek vlada veliko interesovanje, te je i dvorana niškog pozorišta bila popunjena do poslednjeg mesta.

U stvaralaštvu italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija komična opera „Don Paskvale“ zauzima najistaknutije mesto. Posle niza od gotovo sedamdeset opera svih žanrova, Doniceti je svoje remek-delo napisao za samo jedanaest dana, tokom jeseni 1842. godine u Parizu.
Don Paskvale je ne samo uspelo, već i majstorsko delo, jedna od najboljih komičnih opera uopšte, među onih nekoliko koje ne silaze sa scene.
U aprilu će, prema najavama iz pozorišta , niška publika moći da sluša  operu „Rigoleto“, takođe u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta.

Niško Narodno pozorište od januara ove godine ima posebnu službu za organizovanje i izvođenje operskih predstava.

Nakon 50 godina Nišlijama je ponovo omogućeno da uživaju u čarima opera, koje će za njih spremati i izvoditi isključivo niške snage, odnosno Narodno pozorište, Fakultet umetnosti, Simfonijski orkestar i niški Akademski hor. Tako nas već u maju očekuje premijera opere „Slepi miš“ Johana Štrausa.

.

Povezane vesti