018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Budžetska sredstva na KiM trošena su nenamenski uz brojne zloupotrebe (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Budžetska sredstva na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012. trošena su nenamenski uz brojne zloupotrebe, kažu u anketnom odboru Republike Srbije. Članovi ovog odbora, koji je upravo i formiran da bi utvrdio na šta je trošen novac građana Srbije koji je ulagan u južnu pokrajinu, ističu da je zloupotreba bilo u svim sferama, i da će od nadležnih organa tražiti da sprovedu istragu i ispitaju eventualnu krivičnu odgovornost.
Ugovoreni a nikad izgrađeni objekti, putevi koji su i kraći i uži od projektovanih, samo su neki od primera kako je zloupotrebljen novac namenjen srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, saopštava anketni odbor Srbije zadužen za kontrolu trošenja para na teritoriji Kosova I Metohije. Tokom tri meseca, koliko je odbor istraživao. Zloupotrebe su utvrđene u skoro svim oblastima – zdravstvu, obrazovanju, izgradnji infrastrukture, pa su tako neki objekti ostali nedovršeni ili nisu uopšte izgradjeni, iako je novac potrošen.
U Anketnom odboru kažu da ostaje nejasno kako je bilo ko mogao da toliko dugo troši novac, bez ikakve kontrole, odnosno traže da se utvrdi da li su I oni organi koji su nadzirali te radnje zakazali.
Anketni odbor Republike Srbije formiran je sredinom prošle godine. U radu tog tela učestvovali su narodni poslanici i inspektori, a nakon utvrđenog činjeničnog stanja, u tom odboru očekuju da se svi nadležni organi republike uključe, i istraže postupak do kraja.