018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Budućnost bezbednosnih integracija

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Saradnja u oblasti odbrane i mirovne operacije – tema je okruglog stola, koji je u Nišu održan pod pokroviteljstvom slovačke ambasade.

Slovaci posreduju između Srbije i NATO-a i još jednom podvlače – članstvo Srbije u NATO – u, nije uslov za ulazak u Evropsku uniju. U svakom slučaju evropska integracija zapadnog Balkana ostaje jedan od poslednjih izazova i Unije i NATO – a.

- NATO nije neprijatelj Srbima, mi smo ljudi kao i vi, i zajedno treba da čuvamo mir na ovim prostorima, za početak kroz mirovne misije - ovako na okruglom u Nišu, o budućnosti bezbednosnih integracija, govori zamenik šefa misije NATO-a u Srbiji, Rastislav Kostilnik. Slovačka je trenutno kontakt ambasada za saradnju sa atlanskim savezom.

Istočnoevropske zemlje su pre ulaska u Evropsku uniju prvo postale članice NATO-a. Da li je to neizbežna stepenica i za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji? Slovaci nemaju dilemu.

Uloga civilnog društva u bezbednosnoj politici, reforma sektora bezbednosti, društveni i politički troškovi. Ovo su sličnosti i razlike između Srbije i Slovačke kao posrednika. Teme koje povezuju i razdvajaju one unutar i izvan evroatlantskih integracija. Iskustva su na panel diskusiji razmenili predstavnici ministarstava odbrane obe zemlje. Organizatori su Beogradski fond za političku izuzetnost i nevladina organizacija „Protekta“.

 

 

 

 

 

Povezane vesti