018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Brojne primedbe na nacrte medijskih zakona

Komentari: isključeni

Još nije poznato da li će se pred Vladom Srbije svi medijski zakoni naći u paketu ili pojedinačno, kaže državni sekretar u Ministsrvu kulture i informisanja Gordana Predić. Ona dodaje i da se sa Nacrtom kasni zbog velikog broja primedbi, koje su se odnosile na transparentnost vlasništva medija i privatizaciju.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja, Gordana Predić, ističe da još ne postoji saglasnost u radnoj grupi o tome da li će svi zakoni o medijima biti objedinjeni, ili će se o njima raspravljati pojedinačno.

Odgovarajući na pitanje da li će radna grupa posebno izdvojiti Zakon o javnim servisima, ili će se naći u paketu sa Predlogom zakona o elektronskim medijima, Gordana Predić kaže da to još nije poznato.

S obzirom da Nacrt zakona predviđa izlazak države iz medija na lokalu, postavlja se i pitanje šta će biti sa pokrajinskim i nacionalnim medijima, odnosno RTS-om, za koga je predviđeno direktno finansiranje iz budžeta Vlade Srbije

Odgovarajući na naše pitanje da li je paradoksalno to da se u Nacrtu zakona predviđa izlazak države iz lokalnih i regionalnih medija, dok se, u isto vreme, planira finansiranje RTS-a iz budžeta Vlade, Gordana Predić kaže da je to privremeno rešenje, koje će biti sprovođeno dve godine, dok se ne nađe bolji način finansiranja. Inače, Nacrt zakona, prema njenim rečima, kasni zbog velikog broja primedbi, koje su postojale tokom javnih rasprava, a najveći broj njih odnosi se na transparentnost vlasništva i privatizaciju medija.

Povezane vesti