018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Broj žrtava zemljotresa u Nepalu porastao na 6.204

Od:
Komentari: isključeni

KATMANDU – Broj poginulih u prošlonedeljnom razornom zemljotresu na Nepalu je porastao na 6.204, dok su povređene 13. 932 osobe, najnoviji je bilans koji je danas saopštio nepalski Centar za vanredne situacije.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je najteže pogodio Nepal, ali i susedne oblasti u Indiji i Kini, gde je poginulo više od 100 ljudi, prenela je agencija AFP.

Crveni krst je saopštio da su gradovi i sela u blizini epicentra zemljotresa u centralnom Nepalu „gotovo potpuno uništeni“.

Sudbina više hiljada ljudi u udaljenim predelima Nepala je i dalje nepoznata, pa vlada te zemlje procenjuje da bi ukupan broj žrtava mogao da premaši 10.000.

Napore spasavanja preživelih u izolovanim područjima, u kojima učestvuju spasilački timovi iz Nepala i iz međunarodne zajednice, otežavaju loše vreme i odroni zemlje.

Juče je svet obišla vest da su u Katmanduu ispod ruševina dve srušene zgrade pronađeni živi 15-godišnji dečak i žena u dvadesetima. U Nepalu je, međutim, sve glasnije nezadovoljstvo građana odgovorom vlasti na katastrofu, pa su čak izbili i protesti.

Zvaničnici svetskih humanitarnih organizacija upozoravaju da će se narednih meseci, osim prve pomoći građanima i obnove razrušenih kuća, Nepal suočiti sa brojnim izazovima poput obnove uništenih sanitarnih prostorija i uklanjanje tela uginulih životinja.

Tanjug 01.05.2015 08:35
AP Photo/Manish Swarup