018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Broj turista bez značajnog pomaka

Uprkos tome što je 2013, godina obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, broj turista u Nišu u prvih šest meseci porastao je za svega 0,2%. U Turističkoj organizaciji grada smatraju da je to nedeovoljno, ali očekuju mnogo veću posećenost u narednom periodu, kada će biti održan i veći broj manifestacija, uključujući centralnu proslavu. Ipak, problema ima i sa smeštajem, jer je turistima na raspolaganju svega 3.500 kreveta.

Većina manifestacija koje su održane u prvoj polovini godine, više su bile posvećene lokalnom stanovništvu, pa je i to jedan od razloga što broj turista nije bio veći, kaže direktor Turističke organizacije Niša, Uroš Parlić. Dodatni problem je i to što je najveće hotelsko preduzeće u Nišu, “Srbija turist”, zbog problema oko privatizacije zatvorilo svoje objekte, što je značajno umanjilo smeštajne kapacitete. Zbog toga, Parlić kaže da je uspeh što je broj turista blago porastao. Ipak, za ovu drugu polovinu godine Parlić ima mnogo veća očekivanja, jer će i broj manifestacija biti veći. Mnogo se očekuje od velikih proslava povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, koje su zakazane za septembar i oktobar.

Iako se u medijima često pominje broj od deset ili dvadeset hiljada turista koji će povodom jubileja doći u Niš, Parlić smatra da taj broj nije realan. Grad u ovom trenutku turistima može da ponudi oko 3500 kreveta. Sa dodatim privatnim smeštajem u okolini grada, taj broj bi mogao da stigne do 5000, što je, kaže Parlić, i realan broj turista koji možemo da očekujemo. On dodaje i da je veliki problem to što se sa mnogim projektima vezanim za poboljšanje turističke ponude kasni.

U turističkoj organizaciji Niša se nadaju da će statistiku iz prvog dela godine popraviti “Nišville” i Filmski susreti, jer su to manifestacije koje, kako kaže Parlić, tradicionalno privlače stanovnike drugih gradova  i država. On kaže da ovogodišnji „Nišville“ već beleži veću posećenost u odnosu na ranije godine i nada se da će takav trend nastaviti i planirane manifestacije do kraja godine.

Povezane vesti

  • Daca

    Sve to je normalno, jako malo se ulaze u promociju. Inace, moram reci da je NTV jako losa tv, trebalo bi da se ugleda na ugasenu tv5 na kojoj je za svakog bilo po nesto, iskreno, to je moje misljenje i kvalitet slike je los. Kako belle amie moze emitovati kristalnu sliku kada ide uzivo,a na ntv se sve koci. Nego valjda ce biti bolja situacija.