018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Broj poginulih u Nepalu povećan na 3.700

Od:
Komentari: isključeni

KATMANDU – Broj poginulih u zemljotresu u Nepalu, prema današnjim podacima, popeo se na 3.700, a konačni bilans žrtava zavisiće od stanja u ugroženim planinskim selima, do kojih spasiosci još pokušavaju da stignu.

Izveštaji vlade i spasilačkih ekipa govore da su mnoga naselja uništena ili teško štećena. Rukovodilac okruga Gorka, koji je bio blizi epicentra, ističe da je pomoć očajnički potrebna.
„Tamo ima ljudi koji nemaju ni hranu ni sklonište. Dobio sam izveštaj da je 70 odsto kuća porušeno“, naveo je Udav Prašad Timalsina.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je da je u okrugu poginulo 223 ljudi, ali taj broj bi mogao da se poveća, s obzirom da je na hiljade povređenih, prenosi AP.

Timalsina tvrdi da njegov okrug još nije dobio dovoljnu pomoć od centralne vlade, ali je portpatol vidno iscrpeljne vojske Jagdiš Pokrel rekao da je skoro 100.000 vojnika uključeno u operacije spasavanja.
„Oko 90 odsto vojske radi na pronalaženju i spasavanju ljudi“, naveo je on, dodajući da su svi napori usmereni na spasavanje ljudskih života.

Zemljotres će nepalsku ekonomiju koštati 35 odsto BDP-a

Posledice razornog zemljotresa biće ogromne po ekonomiju te države, i prema najrealnijoj proceni koštaće tu državu oko 35 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), javlja njujorška novinska agencija Blumberg.

Nepal je jedna od najsiromašnijih država u Aziji, čija bi privreda zbog zemljotresa, prema preliminarnim procenama Američkog geološkog zavoda, mogla da pretrpi štetu između 9,0 do 50 odsto BDP-a te republike, pri čemu je najrealnija procena štete od 35 odsto BDP-a, prenosi Blumberg.

Prema ocenama Ujedinjenih nacija (UN), Azijsko-pacifički region je područje koje je naizloženije prirodnim katastrofama na svetu, a čije su ekonomske posledice u prošlosti bile ogromne.

Blumberg podseća da je u periodu između 1970. i 2013. godine u čitavom svetu registrovana šteta zbog prirodnih katastrofa u vrednosti od oko 2,8 biliona dolara, dok je samo vrednost štete u Azijsko-pacifičkom regionu bila ukupno 1,15 biliona dolara, prema podacima Ekonomsko-socijalne komisije UN za Aziju i Pacifik (UNESCAP).

Udeo Azije i Pacifika u globalnoj šteti od prirodnih katastrofa beleži trend rasta, pa je tako u proteklim godinama dostigao polovinu globalnih ekonomskih gubitaka, navodi UNESCAP.

Tanjug 27.04.2015 10:57
AP Photo/Bernat Armangue