018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Broj infekcija koje prenose krpelji i komarci – u porastu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Od lajmske bolesti oboli 13 na 100. 000 stanovnika godišnje u našoj zemlji, ali nije samo ova vektorska zarazna bolest problem. Poslednjih godina raste i broj obolelih od kožne lajšmanijaze, ali i od malarije i bolesti Zapadnog Nila.

Prevencija i zaštita od ovih bolesti teme su i kampanje Svetskog dana zdravlja, koji se nizom manifestacija u ponedeljak, 7. aprila, obeležava i u našoj zemlji.

Bolesti koje mogu da prenesu krpelji i komarci – nisu za šalu. Beleže se i smrtni slučajevi od, kod nas najzastupljenije, lajmske bolesti, čiji su prenosioci krpelji.

Od groznice zapadnog Nila, u 2013. je umrlo četrdesetoro ljudi u našoj zemlji, a obolelo je više od 300 njih, dok je u 2012. taj broj bio drastično manji – samo 9 smrtnih slučajeva, kaže prof. dr Zoran Veličković iz Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Stručnjaci podsećaju da je od 1999. kod nas aktuelna i epidemija tularemije, koju, takođe, prenose krpelji. Mere zaštite su, kažu, iste za sve vektorske zarazne bolesti – od lajmske, preko malarije koju najčešće donose putnici iz Azije, preko infekcije virusom Zapadnog Nila ili pomenute tularemije. A to su izbegavanje površina obraslih travom, dugi rukavi i nogavice, upotreba krema i sprejeva protiv insekata.

,,Mali ubod – velika opasnost“ – tema je kampanje uoči ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja, koji će u ponedeljak, 7. aprila, biti obeležen tribinom u niškom Domu zdravlja, dok će sutra u Tvrđavi biti organizovana akcija, tokom koje će, od 11 do 13 sati građani biti informisani o infekcijama i merama zaštite.

Povezane vesti