018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Broj HIV pozitivnih se povećava (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Za prva četiri meseca ove godine na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovane su dve osobe HIV pozitivne i jedna sa simptomima side koja je unutar mesec dana egzitirala. Iz tih podataka može se zaključiti da raste broj inficiranih, kažu lekari. Ono što je takođe zabrinjavajuće je da trećina onih koji imaju ovaj virus ni ne zna.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Nis od 1987. godine do maja ove godine registrovano je 146 osoba inficiranih hiv-om sa područja Nišavskog i Topličkog okruga. Od tog broja 56 osoba je umrlo, a 90 živi sa hiv infekcijom. Najveći broj je uzrasta od 15 do 49 godina a više od polovine njih inficirano je nezašticenim seksualnim kontaktom. Što se ove godine tiče podaci kažu da raste broj novotkrivenih slučajeva.
Prema rečima lekara rano otkrivanje hiv infekcije daje više mogućnosti za lečenje i preventivnu zdravstvenu negu. Testiranje je anonimno i ne košta a nije neophodna ni zdravstvena knjižica kao ni lična karta. Međutim doktorka Kocić kaže da kod nekih vlada strah od provere pa tako deo onih koji su inficirani za to ne zna.
Dvanaesti put u Srbiji je obeležen međunarodni dan sećanja na one koji su od side umrli. Odsek za polno prenosive infekcije Instituta za zaštitu zdravlja Niš pridružio se obeležavanju ovog datuma sa Udruženjem građana “Sunce“, Omladinom “Jazas-a“ i studentskom organizacijom Medicinskog fakulteta. Što se udruženja “Sunce“ tiče ono se zalaže za prepoznavanje Servisa podrške koji je važan onima koji imaju hiv.
U sredu 20. maja na Medicinskom fakultetu biće održana tribina koja ima za cilj da sve zainteresovane informiše o ovim temama.