018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Britanija nema plan u slučaju nezavisnosti Škotske

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Britanska vlada je danas saopštila da ne pravi rezervni plan u slučaju da na referendumu u Škotskoj ovog meseca dođe do iznenađenja i bude izglasana nezavisnost.

Birači u Škotskoj će na referendumu 18. septembra odlučivati da li žele nezavisnu državu, ali rezultati anketa pokazuju da će verovatno većina glasati za ostanak u uniji sa Engleskom.

Međutim posle jedne tv debate vođstvo kampanje za ostanak u uniji sa Engleskom se dvostruko smanjilo, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnjenja sprovedenog prošle nedelje, pa stručnjaci kažu da je zbog toga i jedinstvene prirode referenduma, prvog takve vrste u britanskoj istoriji, neobično teško predvideti ishod glasanja.

U debati su pokrenuta važna pitanja kao što je to koju bi valutu koristila nezavisna Škotska i šta bi se dogodilo sa britanskim nuklearnim podmornicama koje se nalaze u Škotskoj.

Međutim britanska vlada je danas odbila da razgovara o tome kako bi rešila probleme u slučaju razdvajanja, prenosi Rojters.

„Ne bavimo se time. Mi smo potpuno fokusirani na to da učinimo sve da Velika Britanija ostane celovita“, izjavio je portparol premijera Dejvida Kamerona.
01.09.2014 14:20
Foto AP, Geert Vanden Wijngaer