018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Brisel, Vašington i Moskva o dijalogu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Briselu čekaju da Beograd i Priština jave da su spremni na dogovor, SAD veruju da taj dogovor može biti postignut i ističu da Vašington podržava obe strane, dok Rusija poručuje da podržava Srbiju i da su ultimatumi neprihvatljivi. Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, pod čijim pokroviteljstvom se odvija dijalog, rekla je danas novinarima da u Briselu još čekaju da Beograd i Priština jave da su spremni na dogovor, a nove runde dijaloga nisu u planu. „Konsultacije su u toku i mi čekamo na odgovor Beograda i Prištine“, rekla je Maja Kocijančič, uz napomenu da bi to trebalo da se desi „u roku od nekoliko dana“. Ona nije mogla da precizira u kojoj formi bi ti odgovori trebalo da budu, ali je naglasila da obe strane znaju šta se od njih očekuje.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i izrazio uverenje da dogovor može biti postignut. „Vlada Srbije uložila je velike napore u pokušaju da postigne dogovor sa Prištinom i ja sam optimista da dogovor može biti postignut i da Srbija može nastaviti put ka članstvu u EU“, rekao je Kirbi novinarima u Skupštini Srbije.

U međuvremenu oglasila se i zvanična Moskva. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su ultimatumi u vezi sa kosovskim pitanjem neprihvatljivi i da Moskva podržava stavove Beograda.  „Podržavamo politiku koju rukovodstvo Srbije sprovodi prema Kosovu. Njena pozicija odgovara ključnim odredbama Helsinškog završnog akta koji podrazumeva rešavanje svih sporova međusobnim sporazumima“, rekao je Lavrov novinarima u Taškentu, a prenela agencija Itar- Tas s.  Lavrov je podsetio da je EU pokrenula posredovanje između Beograda i Prištine da bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje i da je Rusija podržala taj stav.  „Mi smo podržali odgovarajuću rezoluciju Generalne skupštine (UN) koja je odobrila posredničke napore“, istakao je šef ruske diplomatije, dodajući da rezolucija koja određuje parametre razgovora dokazuje da su ultimatum neprihvatljivi. (Tanjug)

Povezane vesti