018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Brisel: Postignut dogovor između Dačića i Tačija

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači postigli su večeras u Briselu dogovor o struji i telekomunikacijama, kao i o dobroj pripremi lokalnih izbora na Kosovu. Srbija je ovim ispunila uslove za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je premijer Dačić posle sastanka.

Srbija je ispunila sve svoje obaveze i više ništa ne može da nas spreči da u januaru, ili čak i ranije počnemo pregovore o pridruživanju sa EU - rekao je premijer.

Dačić je posle razgovora s Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton istakao da će Priština ispuniti sve na šta se obavezala u priprmi novembarskih izbora na Kosovu i naglasio da će izborni listići biti „statusno neutralni“.

Dačić je dodao i da o izbornoj listi „Srbija“ nije bilo dogovora, ali je naglasio da je sada najvažnije da se lokalni izbori na Kosovu normalno održe u novembru.

Kada je reč o postignutom dogovoru o struji i telekomunikacijama, predsednik srpske Vlade kaže da taj dogovor za sada neće imati nikakve posledice po srpsko stanovništvo na Kosovu.

Mobilni operateri će nastaviti da rade, a telefonski pozivi između Kosova i centralne Srbije, naplaćivaće se kao i do sada kao lokalni, a ne međunardni pozivi, i tako će biti sve do raspisivanja tendera koji je najranije moguć 2015 - kaže Dačić i dodaje da će Kosovo tek za nekoliko godina dobiti međunarodni pozivni broj, jer je to zahtevna procedura.

Premijer Srbije je naveo da se situacija sa snabdevanjem električnom energijom neće menjati u dogledno vreme, a da su imovinska pitanja, za sada, ostavljena po strani kako se, ističe, našem narodu, koji već teško živi, ne bi dodatno otežavala situacija.

Dačić dodaje i da će naredna runda pregovora u Briselu biti održana posle izbora na Kosovu, a da će sastanci u međuvremenu biti na nivou radnih grupa.

 

Povezane vesti