018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Brisel: Dogovor o policiji, nastavak razgovora 13. decembra

U Briselu je završena 19. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj je postignut napredak po pitanju policije, dok će se o preostalim otvorenim pitanjima iz oblasti pravosuđa raspravljati tokom naredne runde pregovora, 13. decembra.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka da ne očekuje nikakve nove uslove za početak pregovora o pridruživanju Srbije EU.

Sastanak je počeo danas u podne odvojenim susretima visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a oko 14 sati nastavljen je u trilateralnom formatu.
„Imali smo konstruktivnu diskusiju i postigli smo suštinski napredak po pitanju policije i drugim pitanjima. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore 13. decembra“, navodi se u saopštenju Eštonove.
„Na osnovu postignutog napretka, predstaviću Savetu EU svoj sledeći izveštaj o dijalogu 17. decembra“, navedeno je u saopštenju portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič.

Postigli smo dogovor o policiji, izjavio je premijer Dačić posle trosatnog sastanka i naglasio da je veoma bitno da izveštaj koji će Eštonova 17. decembra uputiti ministrima zemalja članica EU bude pozitivan, jer uspešna primena Briselskog sporazuma treba da bude krunisana početkom pregovora krajem decembra ili najkasnije u januaru.

Dačić je izrazio očekivanja da neće biti nikakvih novih uslova za početak pregovora o pridruživanju.
„Proces prijavljivanja (kandidata za policijsku službu) treba da počne narednih dana, a ovaj dogovor je sasvim u interesu našeg naroda koji živi na Kosovu“, rekao je premijer, dodajući da će struktura zaposlenih odražavati etničku strukturu u opštinama.

Dačić je najavio da će sledeća, 20. po redu runda dijaloga, biti mahom posveća pravosuđu, a da je pitanje osnivanja Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici ostalo otvoreno.
„Tek treba da vidimo da li će to biti jedan ili dva suda, ko će biti predsednik i kakva će biti etnička struktura“, rekao je premijer.

Dačić je rekao i da je prištinska strana nastupila sa veoma rigidnim stavovima i maksimalnim zahtevima, tako da je dosta vremena potrošeno na nebitne detalje.

Povezane vesti