018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Brigu o spomenicima preuzimaju javna preduzeća (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Ove godine Niš obeležava važne istorijske datume – stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. O tim datumima svedoče mnogi spomenici i spomen-obeležja, pa je predsednik Skupštine prof. dr Mile Ilić predložio da svako javno preduzeće i ustanova preuzme brigu o jednom. Inicijativa je upućena preduzećima, očekuju se pozitivni odgovori, a zatim i usvajanje odluke na narednoj Skupštini.

O Spomen-grobnici poginulih boraca NOR-a na Sinđelićevom trgu brigu će preuzeti Narodno pozorište. Spomenik palim vazduhoplovcima u NOR-u na trgu 14. oktobar pripašće Objedinjenoj naplati, a bista narodnog heroja dr Milenka Hadžića u dvorištu Medicinske škole Centru za socijalni rad. O ukupno 26 spomenika na teritoriji grada brinuće 14 javnih preduzeća i 12 ustanova.

U inicijativu su uključeni su i Zavod za zaštitu spomenika kulture, JKP „Gorica“ i predstavnici udruženja SUBNOR.

Predsednik niške Skupštine prof. dr Mile Ilić rekao je da je važna zaštita, očuvanje i uređenje kulturno-istorijskih spomenika na teritoriji grada, jer su oni od nemerljivog značaja za našu prošlost i tradiciju, ali i budućnost.

Ilić očekuje saglasnost preduzeća i ustanova, da bi na prvoj narednoj sednici Skupštine , bio usvojen Zaključak o osnivanju Odbora za obeležavanje jubileja iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Povezane vesti