018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bratislav Vučković: “Skeptik sam po pitanju koncesionarstva” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Niš će na jesen dobiti dobiti strateškog partnera-koncesinara, koji će narednih 25 godina, upravljati deponijom Keleš i tamošnjim reciklažnim centrom. Pored 8 opstina, koje su potpisale ugovor o izgradnji zajedničke deponije, rešavanje problema otpada očekuju i pojedine opštine koje nisu potpisale taj akt. Direktor JKP “Mediana“ Bratislav Vučković kaze da je skeptičan po pitanju koncesionarstva u Srbiji.
Među onima koji žele da upravljaju deponijom Keleš i budućim reciklažnim centrom, jesu najznačajnije kompanije iz Amerike, Švajcaske, Koreje, Austrije, Češke, Rusije. Iako bi cena odvoženja smeća u tom slučaju bila i do dva ipo puta manja u odnosu na Beograd, direktor JKP Mediana je rezervisan u odnosu na takvo rešenje.
Za čišćenje Ljubljane, angažovano je 200 vozila i 70 auto smećara dok u Nišu svega 5 vozila. Mediana bi radila efikasnije kada bi joj, za obavljeni posao, njen osnivač – Grad Niš, vratio dug od 400 miliona dinara.
Što se tiče odvoženja smeća privatnih dragstora i kafića, Vučković pojašnjava da su, na osnovu gradske odluke, vlasnici dužni sami da obezbede posudu za odlaganje. Pored toga obavezni su da sa operaterom, u ovom slucaju Medianom, sklope ugovor o dinamici transporta, jer ih samo u tom slučaju, inspekcija za zaštitu životne sredine neće sankcionisati.