018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Branislav Jovanović: Privreda juga Srbije će kolabirati bez pomoći države (VIDEO)

“Privreda južnog dela Srbije i Niša potpuno će kolabirati ukoliko joj država ne pomogne“, ističe predsednik Gradskog odbora URS-a Branislav Jovanović. Između ostalih, on je naveo primer niške Vagonke čijih je 286 radnika otišlo na prinudno odsustvo uprkos činjenici da firma  ima ugovorene poslove vredne 100 milona dinara.

Razlog odlaska radnika Vagonke koja je u restrukturiranju jeste nenaplaćeno potraživanje od 77 miliona dinara za reomont vagona čiji je vlasnik Železnica Srbije. I pored toga što je vrednost tog završenog posla 200 miliona dinara, preduzeću nije isplaćen ceo iznos. Zbog toga su subvencije države neophodne, tvrde u URS-u.

Ukoliko država ne pomogne ovakvim proizvođačima, kroz program podrške železničkoj industriji Srbije, sličnu sudbinu,sudbinu Vagonke, može očekivati i niška Lokomotiva, ocenjuje Jovanović. Svetao primer, koji treba slediti, jeste pomoć drzave pri dolasku Džonson Elektrika koji će zaposliti 1000 visokoškolovanih lica, čiji će profit puniti gradski budžet, ističe rukovodstvo niškog URS-a.

Kao dobar primer, Jovanović navodi I italijanski Beneton, gde je otvaranje 1200 radnih mesta država pomogla sa subvencijama od po 9000 evra, što će se prema njegovim tvrdnjama, vratiti u budžet za tri godine. On je dodao da će u ovoj fabrici do kraja godine biti otvoreno još 600 novih radnih mesta i da sve negativne priče o radu ove fabrike samo utiču na to da investitori ulažu u neka druga mesta.

Povezane vesti