018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bračni par iz Niša bez pomoći za novorođenče (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Bračni par Đorđević iz Niša ne može da dobije nikakvu pomoć za novorođenče, jer majka nema srpsko već albansko državljanstvo. Iako su više od godinu dana u braku i žive ovde gde su i dobili sina, nadležne uprave odbile su njihov zahtev za roditeljski dodatak i jednokratnu pomoć za prvo dete. Gradski većnik Srđan Aleksić u svoje ime odneo je pomoć petomesečnom Igoru, i obećao da će nadležni ponovo razmotriti njihov zahtev, kako bi ipak pomogli Đorđevićima.

Mile i Anđeljina Đorđević u braku su godinu i po i žive u niškom naselju Gabrovac sa svojim petomesečnim sinom koji je ovde rođen. Međutim zbog albanskog državljanstva Anđeljina ne može da dobije nikakvu novčanu pomoć za svoje dete.

Ni Anđeljina ni Mile nemaju posao, pa bi im, kažu, novčana pomoć veoma značila. Ipak do nje izgleda ne mogu lako. Nakon što ih je odbila  Uprava za dečiju primarnu, socijalnu i zdravstvenu zaštitu obratili su se i poverenici za ljudska prava i ravnopravnost. Rečeno im je da, po zakonu, pravo na novčanu pomoć može da ostvari i otac ako je majka državljanka druge zemlje. Međutim, prema Miletovim rečima još uvek ništa nisu dobili napismeno. Ovakav problem imaju i drugi bračni parovi u sličnoj situaciji. Gradski većnik i advokat Srđan Aleksić kaže da bi trebalo naći sistemsko rešenje. On je posetio porodicu Đorđević kojoj je tom prilikom poklonio opremu za bebu i obećao pravnu pomoć.

Đorđevići strahuju da bi slične probleme mogli da imaju i u budućnosti. Kažu da za sada ni u kom drugom pogledu nisu bili diskriminisani

Đorđevići su za sada uskraćeni za jednokratnu pomoć porodiljama koja iznosi 50.000 dinara, roditeljski dodatak koji je 37.000 dinara, ali i jednokratnu pomoć za prvo dete koja iznosi 20.000 dinara.

Povezane vesti