018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Božović: Nadoknade za reciklažnu industriju predviđene rebalansom (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Državni sekretar u  Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine,  Stana Božović, posetila je i fabriku „E reciklaže“. Tom prilikom je najavila da će posle rebalansa budžeta svim reciklažnim industrijama biti isplaćene nadoknade za tretman opasnog otpada za 2013. godinu, koje iznose milijardu i 590 miliona dinara. Ona je istakla da je formirana radna grupa pri Vladi, koja će do 15. septmebra usvojiti najbolji model za sistem upravljanja otpadom.

Reciklažna indsutrija u Nišu radi punim kapacitetom iako još nisu isplaćene prošlogodišnje nadoknade za tretman opasnog otpada, kaže suvlasnik „E reciklaže“, Vujadin Šćekić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, rekla je u Nišu da je dug prema reciklžnoj industriji predviđen rebalansom i poručila bankama da imaju sluha za srpsku privredu. Ona je dodala da je dug prema reciklerima 1.590.000.000 dinara, kao i da je Vlada Srbije još na početku godine usvojila zaključak o isplati tog novca.

Kašnjenje sa isplatom prošlogodišnjih nadoknada za tretman opasnog otpada je usledilo zbog izbora koji su kasnije raspisani i zbog vanredne situacije izazvane majskim poplavama, kaže Božovićeva. Ona ističe da je raspisan novi konkurs za reciklažnu industriju koji traje do 31. januara 2015. godine.

U resornom ministarstvu dodaju da će do 2018. godine u Srbiji biti definisan zakonski okvir u oblasti zaštite životne sredine, kao i da je našoj zemlji u narednih 16 godina potrebno 10,5 milijardi evra, od toga 2,8 milijardi za upravljanje otpadom, kako bi bili postignuti svi ekološki standardi Evropske unije.

Povezane vesti