018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bošković: „Naš cilj na SP je zlatna medalja“

Komentari: isključeni

Četvrto mesto na Evropskom prvenstvu prošle godine u Srbiji uverilo je mnoge da je ova generacija srpskih rukometašica spremna za najveće domete, kako je na početku svog selektorskog mandata i najavljivao Saša Bošković.

Tri meseca pre početka Svetskog prvenstva u četiri srpska grada, ambicije su iste – osvajanje medalje u „Kombank Areni“ 22. decembra. Andrea Lekić i drugarice spremne su da posle izgubljenog polufinala i borbe za bronzu u produžecima, prošlog decembra na EURO 2012, obraduju naciju i završe SP 2013 trijumfalno.

- Sve grupe preliminarne faze su jake, ali za mene i sve selektore je najbitnija utakmica osmine finala. To je utakmica od koje zavisi čitav šampionat. Možete igrati odlično, biti prvi u svojoj grupi, ali vas jedan loš dan može eliminisati iz borbe za visok plasman. U grupi su vam i dozvoljeni kiksevi, ali u nokaut fazi morate da pobeđujete - smatra Bošković..

Ko su glavni favoriti za visok plasman u grupi u Nišu?

- Brazil je izuzetno jaka reprezentacija, po meni i najozbiljniji rival u borbi za osvajanje grupe. Statistika kaže da Brazilke najbolje igraju na startu turnira, a da posle padaju, što je bio slučaj u prošlosti. Sve to uzimam sa rezervom. Danska je evropska super sila. Kina i Japan su male nepoznanice za nas, dok smo Alžir pobedili na Mediteranskim igrama. Ako hoćemo medalju, nema lakih i teških protivnika. Sve rivale moramo da savladamo na tom putu. Gledamo samo sebe. Svi trebaju da gledaju u nas, jer mi imamo najbolju reprezentaciju. 

Biće izuzetno teško ukrštanje u osmini finala sa ekipama iz grupe u Beogradu…

- Tamo su Crna Gora, Francuska i Holandija. Izuzetno jaka grupa. Te tri reprezentacije predstavljaju prvu ligu svetskog rukometa. S kim god da igramo u osmini finala, mi tu utakmicu moramo da dobijemo.

Srbija će u preliminarnoj fazi igrati u Nišu, a posle toga iz „Čaira“ sledi selidba u „Kombank Arenu“. Da li prelaz iz dvorane od 5.000 mesta u Arenu kapaciteta 20.000, može poremetiti reprezentaciju?

- Ne može više ništa da nas poremeti i izbaci iz koloseka. Imamo reprezentaciju koja je kroz sve to prošla na Evropskom prvenstva zahvaljujući našem Savezu, koji nam je omogućio najbolje moguće uslove za rad i stvaranje vrhunskog rezultata. Na tome smo ljudima iz organizacije svi neizmerno zahvalni. Verujem da će biti puna „Arena“, kao i „Čair“. Devojke su to zaslužile. Bila bi Arena puna i prošlog decembra, ali su vremenski uslovi bili jako loši. Nismo imali sreće.

Kakav scenario priželjkujete 22. decembra – poslednjeg dana Svetskog prvenstva?

- Kada pričam o medalji, pričam o zlatu. Naš cilj je zlatna medalja! Od devojaka tražim samo da rade ono što najbolje znaju – da igraju rukomet. Neka pokažu celom svetu da su najbolje. Nemoguće je da budeš najbolji u klubu, a da u reprezentaciji igraš prosečno, a to je do skoro bila praksa. Te devojke su pokazale da su najbolje, da su kvalitetne kao rukometašice i kao ljudi. Samo da nam se niko ne povredi. U tom slučaju možemo da napravimo čudo. Samo jedan je put do vrha, a na njemu moramo da pobeđujemo-zakljucuje selektor srpskih rukometasica.

Povezane vesti