018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Borci na godišnjici proboja Sremskog fronta

Komentari: isključeni
Tagovi:

Zahvaljujući rukovodstvu Gradske opštine Pantelej, koja je pokrila troškove puta, veliki broj članova udruženja boraca iz Niša sutra, 12. aprila, prisustvovaće obeležavanju godišnjice proboja Sremskog fronta u Adaševcima kod Šida. Kako kažu predstavnici ovih udruženja, drago im je što će imati mogućnost da odaju poštu onima koji su poginuli za slobodu otadžbine.

Proboj Sremskog fronta važi za jedan od ključnih momenata koji su doveli do oslobađanja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. Svake godine 12. aprila veliki broj ljudi, uključujući državni vrh, poseti spomen-kompleks „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida, kako bi odali poštu junacima koji su u ovim bitkama izgubili život. Procenjuje se da je tokom 175 dana borbe poginulo oko 13.000 pripadnika narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Predstavnici boračkih udruženja iz Niša kažu da im mnogo znači to što im je opština Pantelej ove godine, kada se obeležava 68 godina od proboja Fronta, omogućila da i oni polože vence.

Opština Pantelej se oduvek zalagala za poštovanje tradicije, kaže predsednik Srđan Savić. On dodaje da se istorija, pogotovo ovako važni datumi, ne smeju zaboraviti. Zbog toga je rukovodstvo opštine odlučilo da u skladu sa mogućnostima pomogne ovim udruženjima.

Sremski front pamti se kao jedno od najtežih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je u rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane. Posle proboja Sremskog fronta, uz pomoć savezničke ofanzive, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje.

Povezane vesti