018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Borbe se preselile na ulice Debaljceva

Od:
Komentari: isključeni

DEBALJCEVO, LUGANSK – Na ulicama grada Debaljceva danas su vođene borbe između ukrajinske vojske i proruskih snaga, izvestila je agencija AFP, pozivajući se na predstavnike obe strane, dva dana nakon proglašenja primirja.
Ovo je prvi put da su borbe vođene na ulicama samog grada, gde je do sad zabeležena artiljerijska razmena vatre između nekoliko hiljada vladinih vojnika koji se nalaze u njemu i teško naoružanih pripadnika proruskih snaga koji su grad opkolili.
„Trenutno su u toku borbe gde pobunjenici napadaju naše pozicije. Grupe pobunjeničkih boraca ulaze u sam grad“, rekao je portparol ukrajinske vojske Aleksander Motužjanik.
Zamenik regionalne policije Ilja Kiva rekao je u telefonskom razgovoru iz opkoljenog grada, da proruske snage koriste minobacače, raketne bacače i automatske puške.
„Ima ranjenih i poginulih, ali ne možemo da potvrdimo u kom broju jer se borbe i dalje nastavljaju“, rekao je Kiva.
Neimenovani vojni zvaničnik sa strane proruskih snaga rekao je za lokalnu novinsku agenciju da pobunjenici sprovode „operacije čišćenja“.
Ulične borbe u Debaljcevu predstavljaju novu fazu u borbi za ovaj strateški važan grad nakon više sedmica žestokih borbi oko te ključne pozicije.
Borbe su nastavljene i na železničkom čvoru koji povezuje Donjeck i Lugansk.
Proruske snage tvrde da je čak 8.000 ukrajinskih vojnika zarobljeno u tom ključnom transportnom središtu, ali je Kijev do sad zvanično odbio da prizna da su njihove snage opkoljene.
Lider samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Igor Plotnicki izjavio je danas da ta republika ispunjava obavezu povlačenja teškog naoružanja sa linije razdvajanja kijevske vojske i proruskih snaga, u skladu sa sporazumima iz Minska.
„Zapravo, mi smo već počeli sa ispunjavanjem naših obaveza juče uveče“, istakao je Plotnicki i dodao da Luganska republika „očekuje da Ukrajina isto učini“, preneo je TAS S.
Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko je rekao da je Ukrajina spremna da počne sa povlačenjem teškog naoružanja čim sveobuhvatan prekid vatre bude ispoštovan, naveo je Rojters.
Agencija AP je javila da ukrajinske i proruske snage nisu danas, kako je dogovoreno u Minsku, otpočele sa povlačenjem teškog naoružanja.
Obe strane su u ponedeljak rekle da su spremne da otpočnu sa povlačenjem kada ona druga strana to uradi.
Lideri Nemačke, Rusije i Ukrajine dogovorili su se o „konkretnim merama“ koje će omogućiti posmatračima OEBS da nadziru klimavo primirje na istoku Ukrajine, saopštio je danas portparol nemačke vlade.
Mere su dogovorene u telefonskom razgovoru u ponedeljak uveče između nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Petra Porošenka, navedeno je u saopštenju portparola, bez iznošenja detalja o dogovorenim koracima.

Tanjug 17.02.2015 12:37
Foto AP/Petr David Josek