018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Borba protiv korupcije još ne daje potpune rezultate (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Prošle godine je gotovo četvrtina građana dala mito u vidu novca, usluge ili poklona, što je manje nego pre 15 godina, rečeno je na predstavljanju Antikorpucijskog savetovališta u Nišu.

Da bi borba protiv korupcije bila što efikasnija građani moraju da se osnaže da češće prijavljuju sporne situacije, rekao je programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, Nemanja Nenadić.

Borba protiv korupcije ne daje za sada potpune rezultate, jer građani ne poznaju pravne mogućnosti ili nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju. Ipak, u poslednjih osam godina Antikorpucijsko savetovalište beleži sve veći broj prijavljenih slučajeva korupcije.

Primena Zakona o zaštiti uzbunjivača počinje u junu i uticaće da borba protiv korupcije bude efikasnija, ali potrebne su promene i u Krivičnom zakonu, dodaje Nenadić.

Antikorpucijskom savetovalištu građani mogu da se obrate putem elektronske pošte (savetovaliste@transparentnost.org.rs) ili telefona na broj 0800-081-081, radnim danima od 11 do 15 časova. Pozivi su besplatni, a građanin koji poziva bira da li će ostati anoniman ili ostaviti svoje podatke.

Povezane vesti