018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Bolji život za zdravo starenje“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Više od 60.000 građana Srbije boluje od reumatskog artritisa, a poseban problem lekarima i pacijentima zadaje zakasnelo dijagnostikovanje. Zbog toga reumatolozi širom Srbije trenutno prolaze obuku o prepoznavanju simptoma na vreme.

To je podatak kojim se dočekuje 12. oktobar,  svetski dan borbe protiv ove bolesti, koga je Institut Niška banja obeležio opsežnom akcijom, pod sloganom “Bolji život za zdravo starenje“.

Važno je da znamo da reumatski artritis nije oboljenje koje zahvata isključivo staru populaciju, pa zato simptome, poput trnjenja ruku, nogu i vrata, ne treba gurati pod tepih ni kada su deca u pitanju.

Lekari tvrde da se reumatske bolesti nalaze na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj različitih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja.

U javnosti se termin reumatske bolesti najčešće jednači sa degenerativnim reumatskim oboljenjima, koja se prevashodno javljaju kod starih, ali je, međutim, manje poznato da se zapaljenska reumatska oboljenja javljaju i kod mlađih i dece, i da su to često progresivna oboljenja koja zahvataju čitav organizam, ne samo zglobove, nerve i mišiće. I sama predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti u Nišu rodila se sa ovom bolešću, ali joj se sopstvenom i upornošću lekara, danas posledice ne vide.

Svetski slogan pod kojim se ove godine obeležava dan borbe protiv artritisa je “Bolji život za zdravo starenje“, sve u okviru cilja da se javnost upozna sa značajem zdrave ishrane i fizičke aktivnosti za prevenciju.

Povezane vesti