018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Bolji vaspitni sistem mora biti u skladu sa zahtevima savremenog društva“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Usavršavanje nastavnika i vaspitača važan je deo unapređivanja kvaliteta obrazovnog sistema i bez reforme obrazovanja nastavnika ne može biti efikasne reforme obrazovanja, rekla je na predstavljanju svog priručnika za nastavnike i vaspitače socijalni pedagog Marija Ranđelović.
Kako je istakla, bolji vaspitni sistem mora biti u skladu sa zahtevima savremenog društva i podrzumeva uvođenje pedagoških inovacija, metodološku kulturu i uopšte profesionalni razvoj nastavnika.
Ne kaže se uzalud: kakvi učitelji – takva škola, a takvi i đaci. U Srbiji vaspitači i nastavnici su uglavnom dobri ali iz dana u dan moraju biti bolji, ocenio je autor novog priručnika za nastavnike i vaspitače socijlani pedagog Marija Ranđelović. Kako napominje, mnoge slabosti u usavršavanju vaspitno obrazovnog procesa rezultat su, osim delovanja drugih nepovoljnih uslova, i nedovoljno razvijene metodološke kulture i obrazovanosti nastavnika.
Pedagoško mišljenje i metodološka kultura nastavnika trebalo bi da se razvijaju u skladu sa zahtevima modernog društva, jer se jedino na taj način i može sprovesti reforma obrazovanja u zemlji, dodaje Ranđelovićeva.
Polazeći od nalaza istraživanja obrazovanja u svetu, prema kojima je kvalitet nastavnika ključni faktor kvaliteta obrazovanja, u Srbiji je pored Strategije razvoja obrazovanja do 2020 godine definisana i posebna strategija obrazovanja nastavnika.