018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bolja naplata poreza za povećanje lokalnih prihoda (VIDEO)

Komentari: isključeni

Budžet Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave neće biti veći od šest milijardi dinara za 2014. godinu, a to će otežati mogućnost pomaganja opštinama i gradovima, rekao je resorni ministar Igor Mirović. On je ovu ocenu izneo na trećem samitu gradonačelnika, predsednika opština i privrednika u Beogradu, kome je prisustvovao i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Gradonačelnik je tom prilikom rekao da će manje novca od države nadoknaditi boljom naplatom poreza.

Mirović je kazao da će iz budžeta ministarstva petsto miliona dinara biti odvojeno za ulaganje u poslovnu infrastrukturu gradova i opština – izgradnju radnih, poslovnih i industrijskih zona, pomoći u projektovanju i pripremi projektne dokumentacije. On je dodao da će se zbog smanjenja budžeta racionalnije pristupati projektima na lokalnom nivou.

Bez obzira na zajam Svetske banke, resorni ministar opštinama savetuje da ne čekaju transfere iz državne kase, već da sami zarađuju, a novac za važne projekte obezbede, na primer kroz koncesije ili javno-privatno partnerstvo. S druge strane, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da razume ovu odluku Ministarstva i dodao da će grad novac obezbediti kroz bolji sistem naplate poreza.

 - Pre svega to znači, govorim o svom gradu, povećanje nivoa naplate poreza, kvalitet podataka u bazi, jer je trećina građana prijavila manje poreske osnovice od stvarnih, dakle postoji način da se poveća prihod u lokalnim samoupravama - istakao je gradonačelnik.

Ovaj samit obuhvatio je i teme kao što su izvori finansiranja razvoja lokalnih samouprava, započeti projekti i njihovo finansiranje, kako efikasno predstavliti potencijale gradova i opština za privlačenje investitora, ali i problem i izazovi sa kojima se susreću lokalne samouprave u realizaciji projekata.

 

Povezane vesti