018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bolesti zavisnosti sve veći problem (VIDEO)

Komentari: isključeni

Poslednjih godina bolesti zavisnosti sve su veći problem kod nas, jer se građani zbog socioekonomskih razloga odaju alkoholu, psihoaktivnim supstancama i lošim navikama. Specijalizovane zdravstvene ustanove nisu u stanju da se efikasno izbore sa ovim specifičnim bolestima, pa se u razvijenim zemljama na potpuno drugačiji način pristupa ovom problemu. Klubovi lečenih zavisnika pružaju dobro okruženje, efikasniji tretman i nadu Izlečenju onima koji su rešeni da se vrate porodici i zdravom načinu života.
U zavisnosti od materija koje se unose u organizam, sve bolesti zavisnosti dele se na hemijske i nehemisjke. Hemijske mogu biti legalne i to: alkohol, nikotin i kofein i nelegalne kao što su heroin, kokain, marihuna i druge psihodelične supstance.
U nehemijske bolesti zavisnosti spadaju kocka i  zavisnost od raznih internet sadržaja, kaže neuropsihijatar dr Vlada Radivojević.
Klubovi lečenih zavisnika vrlo su popularni u razvijenim zemljama sveta jer se pokazalo da raspolažu najefikasnijim terapeutskim sadržajima.
Zabrinjava podatak da je među pacijentima koji imaju probelm sa bolesetima zavisnosti sve više vrlo mladih ljudi. Internet zavisnost predstavlja novo oboljenje koje su nam donele inforamcione tehnologije, a među obolelima veliki je broj dece školskog uzrasta.