018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Blater podneo ostavku na čelo FIFA

Od:
Komentari: isključeni

CIRIH – Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Blater podneo je ostavku na tu funkciju na današnjoj vanrednoj konferenciji u Cirihu, javlja agencija Rojters.

Blater je pre samo četiri dana osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali je odlučio da se povuče zbog hapšenja sedmorice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.

Kako je Blater najavio, njegov naslednik ubrzo će biti poznat na novom Kongresu FIFA.

„Ovoj organizaciji potrebna je rekonstrukcija. Uočio sam da nemam podršku svih za dalju saradnju, zbog čega sam zakazao nove izbore Veoma cenim i volim FIFA i mislim da su novi izbori za dobrobit fudbala“, rekao je Blater na konferenciji za medije.

Švajcarac je nedavno reizabran za prvog čoveka FIFA pošto se jedini protivkandidat jordanski princ Ali bin Al Husein povukao uoči drugog kruga glasanja jer je imao 60 glasova manje od Blatera.

Blater je završio svoju 17-godišnju vladavinu na čelu FIFA, ali sa mesta predsednika odlazi kao neporažen.

Rođen je 1936. godine u švajcarskom Vispu, diplomirao je ekonomiju u Lozani, ali se u sportu prvo opredelio da radi kao generalni sekretar hokejaškog saveza Švajcarske, zbog čega je kasnije bio uključen u organizaciju Olimpijskih Igara (1972. i 1976).

Od 1975. godine uključen je u FIFA kao tehnički direktor, a šest godina kasnije i kao generalni sekretar, što mu je donelo veliki prodor u svetski fudbal.

Blater predsednik FIFA postaje 1998. godine kada nasleđuje Zoaa Avelanža, pobedivši uglednog Šveđanina Lenarta Johansona, a četiri godine kasnije i predsednika Afričke konfederacije (CAF) Isu Hajatua.

Fudbal je nastavio da se širi na sve kontinente, ali i da jača pozicija Blatera, nakon čega na izborima 2007. i 2011. nije imao protivkandidata.

Ponovo je pobedio pre nekoliko dana, uprkos tome što je organizacija na čijem je čelu doživela veliki udarac hapšnjem sedam visokih funkcionera zbog korupcije, ali je na kraju poručio da odlazi za dobrobit fudbala.

Jedna od njegovih najvećih zamisli bila je da se fudbal globalno proširi, što je i uspeo na tlu Azije i Afrike, ali i da iskoreni rasizam.

Ipak, tokom mandata pratilo ga je mnogo kontroverzi i finansijskih malverzacija, a optužen da je zbog novca dodelio domaćinstvo Svetskog prvenstva Rusiji (2018) i Kataru (2022).

Blater je 2007. godine uvršten u englesku fudbalsku Kuću slavnih.

Tanjug 02 Jun 2015 21:28
Ennio Leanza/Keystone via AP