018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bivši sportisti uglavnom prepušteni sami sebi (VIDEO)

Komentari: isključeni

Dan državnosti Srbije ujedno je i godišnjica od dodele prvih nacionalnih priznanja najuspešnijim sportistima. Sedam godina kasnije, nacionalne penzije, jedino su što je pojedinim bivšim reprezentativcima ostalo od slave, uspeha i medalja.

Dragan Živadinović Senta, nizao je, osamdesetih godina prošlog veka, uspehe u bokserskoj papir kategoriji. Bio je peti u svetu i prvak Jugoslavije četiri puta. Za osvajanje bronze na prvenstvu Evrope, država mu je 2007. dodelila nacionalno priznanje i nacionalnu penziju, a iste godine ostaje bez posla.

Živadinović je jedan od 13 niških sportista, koji od države primaju nadoknadu za svoje uspehe. Međutim, nacionalna priznanja dodeljuju se samo za osvojene medalje na međunarodnim takmičenjima. Tako su sportisti koji su predstavljali boje Srbije, a nisu stupili na pobedničko postolje, nakon sportskih karijera, prepušteni sami sebi.

Nešto više od četiri stotine sportista u Srbiji dobilo je 2007. nacionalno priznanje, a država je tada za njihove naknade izdvojila oko davdeset pet miliona dinara.

 

Povezane vesti