018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bezbednost na radu prioritet

Komentari: isključeni

Bolje radno zakonodavstvo, stvaranje uslova za povećanje zapošljavanja, povećanje nacionalnog dohotka i reindustrijalizaciju, bile su neke od tema sastanka u niškoj Regionalnoj privrednoj komori, kome su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija. Sve sa ciljem da se pronađe način, kako da se ove oblasti, kroz različite zakonske regulative, unaprede.

Jedna od glavnih stavki o kojima poslodavci moraju voditi računa na radnom mestu jeste bezbednost, kako bi se izbegle povrede. Prema zvaničnim podacima u Srbiji je na radnom mestu prošle godine poginulo 26 osoba, a nešto više od 1000 je teško povređeno. U inspektoratu za rad, kažu da, ukoliko otkriju neke nepravilnosti u sprovođenju zakona o bezbednosti rada, mogu da podnesu prekršajne prijave protiv poslodavaca. Međutim, glavni cilj je preventivno delovanje, kaže Dragoljub Peurača direktor Inspektorata za rad.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt je naglasila da će uskoro biti donet i važan strateški dokument, kojim će biti regulisana oblast bezbednosti na radu.

Jedan od glavnih problema ovog dela zemlje je i velika nezaposlenost i ovaj problem, takođe, mora biti obuhvaćen budućim strategijama, kaže načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković.

Tematska konferencija posvećena dosadašnjem sproveđenju Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i zakona o radu organizovali su Ministarstvo zapošljavanja i socijalne politike, Inspektorat za rad, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Nišavskog upravnog okruga.

Povezane vesti