018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bez dugova prema poveriocima – sporazumom (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sva privredna društva u Srbiji, koja se nalaze u finansijskim problemima i pred restrukturiranjem, od sada imaju mogućnost da sporazumno reše svoja dugovanja prema poveriocima, odnosno bankama, kažu u Privrednoj komori Srbije. Ističu da je prednost ove novine što je ona potpuno dobrovoljna, u taj proces nisu uključeni sudski organi i svi međusobni dogovori ostaju poverljivi, tako da se sprečava eventualno narušavanje ugleda firme kao u slučajevima stečajnih postupaka.

Preduzeća koja imaju velika dugovanja prema poveriocima, koji su u našoj zemlji uglavnom banke koje su davale kredite, novim Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, probleme mogu da reše i vansudskim poravnanjem, bez klasičnog restrukturiranja i stečajnog postupka. Pregovori, u kojima je medijator Privredna komora Srbije isključivo su dobrovoljni, i rešavaju se na obostranu dobit.

U procesu pregovaranja mogu da učestvuju sva zainteresovana preduzeća, kažu advokati, jer će to biti na obostranu korist.

Seminari podrške i promocije novog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju održavaće se na teritoriji cele Srbije, kako bi se što više preduzeća prijavilo na pregovore. Ovaj projekat sprovodi Privredna komora Srbije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Povezane vesti