018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Besplatni zagrljaji u centru grada (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Da li ste znali da zagrljaj ima snažan uticaj na naše telo odnosno da ima lekovita svojstva? Istraživanja pokazuju da zagrljaj efektan u lečenju raznih fizičkih bolesti, ali I usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa. Danas se širom sveta obeležava Dan zagrljaja. Đaci Gimnazije Svetozar Marković tradicionalno su tim povodm organizovali akciju u centru grada sa ciljem da pre svega prolaznicima ulepšaju dan.
Poznato je da kada nam je hladno neretko zagrlimo osobu pored sebe. Ili više njih. Međutim, učenici Gimanzije Svetozar Marković nisu to činili kako bi se ugrejali, već kako bi, koliko je moguće, Dan zagrljaja koji se obeležava širom sveta, prolaznicima učinili lepšim.
Organizatori ove akcije kažu da su besplatne zagrljaje mnogi prolaznici prihvatili sa iznenađenjem.
A kako bi nam radni dan bio lepši , iskoristili smo viđanje sa kolegama na terenu, deleći zagrljaje. Istraživanja pokazuju da je delovanje zagrljaja na naše telo itekako korisno. Zagrljaj najpre stvara osećaj sigurnosti i poverenja, povećava nivo hormona “vezivanja“ oksitocina, zatim dugački zagrljaji podižu nivo hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje, jača imuni sistem, može da ublaži bol, smanjuje stres, popravlja raspoloženja i što je važno ne košta ništa a može mnogo da znači.