018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Besplatni set top boksevi za najsiromašnije (VIDEO)

Komentari: isključeni

Set top bokseve za digitalizaciju najsiromašnije kategorije stanovništva će dobiti besplatno, dok za ostale građane cena tih uređaja ne bi trebalo da bude veća od 2.500 dinara, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Digitalizacija u Srbiji trebalo bi da bude završena do juna 2015 godine, a 38 odsto stanovništva nema nove televizore koji su pogodni za prijem digitalnog signala i zato su im potrebni set top boksevi.

Korisnici socijalne pomoći obrazac za dobijanje adaptera mogu podneti u centrima za socijalni rad koji ih dalje prosleđuju Ministarstvu, dok penzioneri sa najmanjim primanjima to mogu učiniti u filijalama PIO fonda. Njima će set top boksevi biti besplatno isporučeni na kućnu adresu, najavili su u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Za ostale, ovi uređaji ne bi trebalo da koštaju više od 2 i po hiljade dinara. U potrošačkim organizacijama ipak savetuju građane da još ne kupuju adaptere.

Skoro 40 odsto stanovnika Srbije trenutno nema mogućnosti da primi digitalni signal, a većina njih će imati izvesne troškove. Ipak, slika će biti kvalitetnija a građani će moći da prate veći broj kanala, kažu u Regulatornom telu za elektronske medije.

U centru za zaštitu potršača “Forum” ipak sumnjaju da će podela besplatnih set top boxeva biti tako brza i efikasna, kao i da će problem imati stanovnici sela koja nemaju kablovsku televiziju.

Povezane vesti