018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Besplatni kilovati

Komentari: isključeni
Tagovi:

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine potvrdilo je da će socijalne energetske karte, koje treba da pomognu najsiromašnijima da plate struju i gas, početi da važe od 1. aprila. Uredba predviđa besplatnu električnu energiju za domaćinstva, i to, u zavisnosti od prihoda, od 120 do 250 kwh mesečno.
Gradske službe u Nišu, pre svega Centar za socijalni rad i Gradska uprava za socijalnu i zdravstvenu zaštitu odmah su započele izradu tzv. socijalnih energetskih karata građana koji će imati pravo na besplatne kilovate.

Prema Vladinoj uredbi, Uslovi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca su: 1) za domaćinstva sa jednim članom ostvaren ukupan mesečni prihod do 12.900,00 dinara; 2) za domaćinstva sa dva i tri člana ostvaren ukupan mesečni prihod do 18.786,00 dinara; 3) za domaćinstva sa četiri i pet članova ostvaren ukupan mesečni prihod do 24.672,00 dinara; 4) za domaćinstva sa šest i više članova ostvaren ukupan mesečni prihod do 30.558,00 dinara.

Organi lokalne samouprave imaju 8 dana za okončanje spiskova, što znači mnogo posla u narednih nekoliko dana. Zbog razlike u kvotama, još se ne nazire broj Nišlija koji bi mogao da bude obuhvaćen popustom, odnosno imaće pravo na besplatne kilovate u toku svakog meseca.

Da bi građani mogli da ostvare ovo pravo od 1. aprila, moraće pre toga da podnesu zahtev za sticanje statusa nadležnom organu lokalne samouprave, što znači da se narednih dana mogu očekivati i velike gužve.  Još nije precizirano mesto gde će se ti zahtevi podnositi i da će to biti objavljeno u toku ove sedmice.

Povezane vesti